Matikaiselle judon SM-hopeaa

Maskun Tempon Pihla Matikainen, 20, osallistui ensimmäistä kertaan aikuisten tasolla judon SM-kilpailuihin Kupittaan urheiluhallissa.

Alle 57-kiloisissa otellut Matikainen debytoi aikuistasolla ryminällä: hän saavutti hopeaa omassa sarjassaan ja oli mukana Nummelan Judon naisjoukkueessa, joka voitti joukkuekilpailun pronssia.

– Alunperin minun oli tarkoitus otella Turun Judoseuran joukkueessa, mutta lauantaina tulleiden loukkaantumisten vuoksi Turku ei saanut joukkuetta kasaan lainkaan. Edellisen päivän näytöt olivat ilmeisesti sen verran hyvät, että Nummelan joukkue kysyi minua lainaan, Matikainen kertoo sunnuntain joukkuekilpailusta.

Lainaaminen seurojen välillä on Matikaisen mukaan yleistä, sillä kaikilla seuroilla ei ole judokaa kaikissa joukkuekisan painoluokissa.

Seurat kilpailevat usein myös yhdistelmäjoukkueilla, sillä naisjudokat ovat harvassa Suomessa.

– Kilpailuissa vastustajat ovat pääosin tuttuja. Meitä on sen verran vähän, että kaikki tulevat tutuksi leirien ja kilpailujen kautta.

Yksilökilpailussa Matikainen otteli neljä ottelua. Kolme voittoa riitti tuomaan kakkossijan, mikä ei täysin tyydyttänyt nuorta judokaa.

– Ottelukaaviossa kaikki painoluokan judokat kohtasivat toisensa. Hävisin oman otteluni Elviira Kujansuulle jatkoajalla. Rehellisesti täytyy myöntää, että kunto loppui kesken. Pääsykokeisiin lukemisen vuoksi en ollut pystynyt valmistautumaan kunnolla.Hän ratkaisi ottelun käsilukolla, oikeustieteen opintoihin tähtäävä judoka sanoo.

– Tästä hopeasta saan kuitenkin motivaatiota tulevaisuuteen. Oli niin ärsyttävää hävitä. Kultaa lähdin hakemaan.

Maskun Tempon puheenjohtaja Tanja Hakamäki iloitsee maajoukkuerinkiin kuuluvan Matikaisen menestyksestä.

– Pihlan menestys kertoo, että hän, valmentajat ja muut judokat sekä seuratyöntekijät olemme tehneet jotain oikein, Hakamäki sanoo.

Hakamäki seurasi paikan päällä Matikaisen otteluita.

– Kun Pihla aloitti, lopettelin itse omaa uraani. Valmensin häntä hänen uransa alkutaipaleella. Oli hienoa nähdä hänen menestyvän aikuisten tasolla.

Vakka-Suomen Sanomat / Jesse Ranta