Toiminnan historia

Perustaminen

Maskun Tempon toiminta oli alussa hyvin perinteisen urheilun kantimissa. 1950 -luku oli Tempossa hyvinkin rikkonainen, mutta vuoden 1961 jälkeen toiminta on ollut hyvin aktiivista aina tähän päivään asti. Tempossa kuntoilun puolesta ollaankin ehditty harrastamaan monenlaista perinneurheilua, joista osa jatkuu vielä tänäpäivänäkin.

Hiihto

Voidaan sanoa, että Tempo oli historiansa alussa hiihdon erikoisseura. Vuoden 1946 lyhyen toimintajakson aikana ehdittiin järjestämään jäsentenväliset hiihtokilpailut kolmasti. Hiihto on aina kuulunut Tempon toimintaohjelmaan. Lounais-suomalaiset olosuhteet eivät ole suosineet tätä perisuomalaista urheilumuotoa, niinpä hiihtotoiminta on pääasiassa rajoittunut paikalliselle tasolle. Hiihdon merkittävin ajanjakso sijoittui 1970-luvun puolivälistä 1980-luvun alkuvuosiin. Tuolloin ladut tehtiin omalla moottorikelkalla, järjestettiin piirikunnallisia kilpailuja sekä mietittiin jopa hiihtomajan rakentamista. Lisäksi Tempon nuoret hiihtäjät menestyivät piirikunnallisella tasolla.

Jalkapallo

Avauspotku jalkapallolle annettiin vuonna 1953, eikä ainakaan valmennuspuolesta käynyt valittaminen. TUL:n Varsinais-Suomen piirin toimikunta määräsi tehtävään K. Lehtovirran. Ilmeisesti kyseessä oli Kalevi Lehtovirta, joka vuonna 1954 voitti jalkapallon Suomen mestaruuden Turun Pyrkivän riveissä. Myöhemmin hän siirtyi ammattilaiseksi Ranskaan. Siitä kävikö ”vasuri Kale” koskaan Maskussa valmentamassa ei ole tietoa. Seuraavan kerran jalkapallo mainitaan pöytäkirjoissa vuonna 1966, josta lähtien lajia harrastettiin vuoteen 1980. Laajimmillaan futis oli vuonna 1973, jolloin sarjapelejä pelattiin neljän joukkueen voimalla.

Jääkiekko

Jääkiekkotoiminta päätettiin aloittaa vuonna 1965 ja senaikaiseen tapaan lajin harrastus nivoutui yhteen vuotta myöhemmin aloitetun jalkapallon kanssa. Sama joukko pelasi talvisin lätkää ja potki kesäisin palloa, ja ilmeisen hauskaa oli. Kuitenkin leudot talvet haittasivat kiekkoilua luonnonjäillä, niinpä jääkiekkoilu Tempossa loppui 1960- ja 1970-lukujen taitteessa.

Koripallo

Koripalloilu Maskun Tempossa alkoi tarkalleen 6.9.1988 klo 17.20, jolloin minipojat (alle 12 v) aloittivat ensimmäiset harjoituksensa. Ryhmä oli innokas kaveriporukka, joka jaksoi kahdesti viikossa kokoontua yhteen koriksen merkeissä. Vuosina 1989 ja 1990 pojat osallistuivat TUL:n Varsinais-Suomen piirin minipoikien turnaukseen. Sijoitus molemmilla kerroilla oli neljäs. Hyvästä ryhmähengestä kertoo se, että pojat olivat mukana TUL:n liittojuhlien voimisteluohjelmassa vuonna 1989. Vuoden 1990 syksyllä ryhmä kuitenkin hajosi. Osa pojista jatkoi korista muissa seuroissa, toiset vaihtoivat lajia.

Lentopallo

Lentopallovälineiden hankinta vuonna 1956 aloitti pisimpään Maskun Tempossa harjoitetun palloilulajin historian. Kuntoilumielessä palloa iskettiin Maskun Seurojentalon (nyk. Maskutalo) lattiaan läpi 1960-luvun. Vuonna 1975 valmistunut Kurittulan koulun laajennus toi uuden voimistelusalin. Uusi tila johti Maskussa todelliseen lentopallobuumiin. Tempon lentopalloilijat osallistuivat 1970-luvun loppupuolella TUL:n Varsinais-Suomen piirin kesä- ja talvisarjoihin. Syksyllä 1979 otettiin askel eteenpäin lähtemällä mukaan valtakunnalliseen vitossarjaan. Kokemattomalle kyyti oli viileänpuoleista; voittoja tuli vain kaksi ja sijoitus lohkon tyvipäässä. Seuraava kausi toi mukanaan sarjavoiton ja nousun nelossarjaan. Sarjanousijan osa ei tunnetusti yleensä ole ruusuinen. Voittoja ei nytkään tullut riittävästi ja putoaminen sarjasta oli keväällä edessä. Joukkue hajosi sekä edellisenä syksynä alkunsa saanut junioritoiminta lopahti samalla. Kuntolentopalloa pelattiin 1980-luvun lopulle asti.

Pesäpallo

Tempon toimintaa uudelleen käynnistettäessä vuonna 1961 otettiin ohjelmaan pesäpallo, jota pelattiin jonkin aikaa kuntoilu- ja ajanvietemielessä.

Suunnistus

Lajina suunnistus mainitaan ensi kerran jo Tempon perustamiskokouksen pöytäkirjassa, mutta tosiasiassa toiminta rastien kimpussa alkoi 1970-luvun puolivälissä. Pieni, mutta aktiivinen harrastajaryhmä jaksoi kiertää piirikunnallisia ja kansallisia kilpailuja ahkerasti. Vuosi 1982 oli Tempon suunnistukselle erityisen merkittävä. Silloin valmistui oma suunnistuskartta Maskun Hallusvuoren alueesta. Kartta mahdollisti erilaisten kunto- ja kilpasuunnistustapahtumien järjestämisen täysin itsenäisesti. Kartta-alueen pienuus ja rakennustoiminnasta sille aiheutuneet muutokset johtivat 1980-luvun puolivälin vaiheilla uuden suunnistuskartan tarpeeseen. Aluevaraus tehtiin Lemun ja Askaisten kuntien suunnalla ja maastotyöt aloitettiin. Melko laajan alueen kartoitustyö alkoi kuitenkin rasittaa pientä tekijäjoukkoa. Kun lisäksi lapsille tarkoitettuun suunnistuskouluun ei ”oppilaita” riittävästi tullut, alkoi usko ja innostu hiipua. Vuonna 1988 siirrettiin aluevaraus Maarian Mahdille ja suunnistu Tempossa lopetettiin.