Kaj Westersund

Gendai jujutsu (4. dan, Suomen Jujutsuliitto)

B.I.F.F. Escrima (Level 5 Instructor, British International Fighting Federation)

Pekiti Tirsia Kali (Guro, Pekiti Tirsia International)

Filippiiniläisten kamppailulajien ja modernin länsimaisen eli gendai jujutsun päävalmentajana Shaolinissa toimii Kaj Westersund (s. 1955). Hän aloitti kamppailulajien harjoittelun Wadō-ryū karaten parissa vuonna 1978. Samana vuonna harjoitusohjelmaan tuli myös jujutsu Helsingin Ju-jutsuklubilla ja paria vuotta myöhemmin B.I.F.F. Escrima englantilaisen Jay Dobrinin johdolla. Myöhemmin Westersund sai vaikutteita lukuisilta jujutsu –opettajilta etenkin saksasta ja englannista.

Vuonna 1995 Westersund siirtyi ammattiopettajaksi jujutsussa, B.I.F.F. Escrimassa, Wudang taijissa (Level 7 Master Instructor) sekä myöhemmin vuosikymmenen lopulla Pekiti Tirsia Kalissa, jonka harjoittelun hän aloitti vuonna 1997 William McGrathin ohjauksessa.

Kaj Westersund on perehtynyt hyvin laaja-alaisesti erilaisiin kamppailutaitoihin. Hänen harjoitusohjelmaansa kuuluvat edellä mainittujen lisäksi muun muassa Okinawan klassiset asetaidot eli Ryūkyū kobujutsu, Wing Chun kung fu, japanilainen jousiammunta eli kyūdō, indonesialainen pentjak silat ja japanilainen samuraikoulukunta Tenshin Shōden Katori Shintō Ryū Sugawara Sogo Budō Kenkyushō –linjassa. Lisäksi Westersund on tutustunut 1980-luvulla ninjutsuun ja taekwondoon.

Tämän luulisi riittävän jo kaikkein intohimoisimmallekin kamppailulajien harjoittajalle, mutta Westersund on halunnut tutkia kamppailua vielä syvällisemmin – etenkin turva-alan näkökulmasta. Hän toimi itse turva-alalla vuosina 1976–1991 ja on harrastanut ammuntaa vuodesta 1983 lähtien. Westersund omaa ampujaluokituksen: International Mobile Training Team (I.M.T.T) Instructor Level 1-A.

Kaj Westersundin yksi erikoisalue on teräasehyökkäyksien torjuntaan ja näiden aseiden käyttöön liittyvät seikat. Hän on kouluttanut aiheen tiimoilta eri siviiliryhmien lisäksi Suomen poliisin oto-kouluttajia, tullin erikoisvalvonnan, vankeinhoitolaitoksen ja Puolustusvoimien henkilökuntaa sekä vartioita. Westersund on kouluttanut poliiseja myös Saksassa ja Belgiassa; lisäksi hän oli mukana ryhmässä, joka antoi Eestin poliiseille ensimmäisen länsimaalaisen poliisikoulutuksen.

Kaj Westersund on toiminut ohjaajana myös kansainvälisillä budoleireillä. Hän on kirjoittanut B.I.F.F. Escrimasta teoksen ”Escrima. Filipino Stickfighting” (1997) yhdessä Esa Halmisen ja Paul Pauwelsin kanssa sekä CD-pohjaisia harjoitusoppaita jujutsusta

Lähde